Picknicken aan de grens
Net op de landgrens, midden de natuur tussen Bocholt met Weert, is er een nieuwe rustplek gecreëerd.
Na een gezonde wandeling kan je er tot rust komen op een bijzondere plek met een historisch tintje.
Een initiatief van Grenspark Kempen~Broek, samen het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, gemeenten Bocholt en Weert en de beide Limburgse provincies.
Schepen Erik Vanmierlo : “Dit is een klein project, dat aantoont dat grensoverschrijdende samenwerking tussen gemeenten en provincies mogelijk is en kansen biedt op het vlak van toerisme en natuurbeleving.
In de 13de eeuw had Weert tekort aan water. Op 1 juli 1206 sloot Willem II van Horne een verdrag met zijn neef, Gosen van Borne, die heer van Bocholt was. Een aftakking van de Abeek voorzag de grachten rond de stad Weert en rond het kasteel De Aldenborgh van water.
De hoeveelheid water werd bepaald als “doer eyn biecaer (bijenkorf) loupen kan. Dit werd geregeld door een sluis.
In 1481 werd deze hoeveelheid verdrievoudigd. Na aanleg van de Zuid-Willemsvaart werd deze Bocholterbeek overbodig. Ter herinnering aan dit “waterverdrag” werd in 1956 in het vroegere douanegebouwtje een tegeltableau opgenomen, dat een bijenkorf voorstelde.
Hierop stonden beide stadswapens, de A-beek en de leuze “Het nieuwe hereen’ge wat ’t oude verdeelde”.
Een replica van dit tableau werd op 23 maart 2022 ingehuldigd door Gedeputeerden Gabriels (NL Limburg) en Lambrechts (B Limburg) en Burgemeesters Stijn Van Baelen (B) en Raymond Vlecken (W) in aanwezigheid van schepenen Lieve Theuwissen (B), Erik Vanmierlo (B) en Henk van de Loo (W), Erwin Christis (RLKM) en andere genodigden.”