Door op “Alle cookies accepteren” te klikken, ga je akkoord met het opslaan van cookies op dit apparaat voor het verbeteren van je websitenavigatie en het analyseren van je handelingen op deze website. Zie onze Privacy verklaring voor meer informatie.
SAMEN : Lijst nr 10
beschrijving project buurtgezellen

Project buurtgezellen

Betrokkenheid tussen buurtbewoners verhogen.

Versterken van het buurtnetwerk voor zorgbehoevende 65-plussers.

De toenemende vergrijzing in het vizier

  • Het aantal 65-plussers in onze samenleving stijgt de komende jaren sterk en verwacht wordt dat zij in 2060 tot 30% van de bevolking uitmaken (verdubbeling van het aantal 65-plussers in Limburg tegen 2050). Het aantal kwetsbare ouderen zal bijgevolg toenemen en daarbij stijgt de nood aan zorg. Ouderen willen liefst zo lang mogelijk in de vertrouwde omgeving blijven wonen. Een aanpak met blik op de toekomst vraagt een focus op zowel preventie, toeleiding naar gepaste zorg en steun, als het versterken van het buurtnetwerk.
  • Er werd een structurele en systematische werkwijze in het ouderenbeleid ontwikkeld.

Een heldere en concrete werkwijze

  • Met een bezoekersteam van gevormde vrijwilligers worden huisbezoeken afgelegd bij een ruime doelgroep. De betrokken oudere wordt geïnformeerd over mogelijkheden van zorg- en dienstverlening en terzelfdertijd  wordt gepeild naar eventuele noden. Signalen uit de woon- en leefsituatie worden opgenomen in een bezoekersfiche.
  • De informatie uit dit individueel observatiegesprek wordt onder de loep genomen door de coördinator ‘buurtgerichte zorg’. Deze analyse kan leiden tot een opvolgbezoek indien de signalen uit een huisbezoek hier om vragen. Waar nodig wordt de onmiskenbare nood aan formele en informele zorg opgenomen.
  • Als sluitstuk van de werkwijze zetten we in op het inschakelen van buurtgezellen, waarbij we de betrokkenheid tussen de buurtbewoners verhogen. Lokale netwerkjes kunnen tegemoetkomen aan kleine zorgvragen en een buffer vormen tegen eenzaamheid.

Stimuleren van een buurtnetwerk

  • Vraag en aanbod voor burenhulp sluimert in elke straat. Alleen ontstaat de koppeling moeilijker vanzelf, waarbij we meteen onderlijnen dat deze spontane relaties zeker nog aanwezig zijn. Om het buurtnetwerk te versterken moet er extern een stimulans gegeven worden.  Er is kennis nodig om drempels te kunnen wegwerken : wie heeft een vraag en wie kan daarop inspelen? Uiteraard is het belangrijk om die burenhulp af te bakenen : het is niet de bedoeling om professionele zorg- en dienstverlening te vervangen door vrijwilligers, maar om een aanvullende rol op te nemen in het netwerk van een buurman of buurvrouw. 

Het lokaal beleid als regisseur

Het lokaal beleid slaat 4 vliegen in één klap. Men krijgt zicht op de woon- en leefsituatie van ouderen, men informeert de doelgroep over zorg- en dienstverlening, (acute) zorgnoden worden ingekleurd en de sociale netwerkjes in de buurten worden versterkt.

De gemeente neemt een trekkersrol op. Een coördinator rolt de werkwijze stap voor stap uit in de gemeente, in nauwe samenwerking met vrijwilligers.

pagina folder buurtgezellen
pagina folder buurtgezellen
pagina folder buurtgezellen
No items found.

Ook jij kan met ons SAMEN werken

Word lid en samen maken we Bocholt mooier
Bedankt! Wij nemen spoedig contact met u op.
Oei! Er is iets fout gegaan. Contacteer ons via samen.bocholt@gmail.com